Gazdaság

Sokat bukhatunk a kalózszoftverekkel

November 17-én tartja a Microsoft globális fogyasztóvédelmi napját, amely az illegális szoftverhasználat veszélyeire hívja fel a figyelmet immáron harmadik éve. A nem jogtiszta programok negyede fertőzött.

A Harrison Group és a Lionbridge kutatásainak fókuszában az állt, hogy milyen veszélyekkel és hatékonyságvesztéssel járhat, ha valaki kalózszoftvert telepít a számítógépére. Magyarországon továbbra is magas az illegális szoftverek aránya, ám a jogtiszta beszerzés előnyeit egyre több felhasználó ismeri fel.

A vizsgálatok során legális és kalózforrásból származó Windows és Office szoftverek működését elemezték. Az illegális változatokat fájlcserélő oldalakról, különböző üzletekből és utcai árusoktól szerezték be Kelet-Európa és Kína különböző pontjain.

A Harrison Group összefoglalójából kiderül, hogy a nem jogtiszta operációs rendszerek egynegyede vált fertőzötté már a telepítés során úgy, hogy automatikusan vírusokat töltött le az internetről.  A hamisított szoftverek negyede egyáltalán nem is tudott frissítéseket letölteni, és az alkalmazások futtatása során energiaigényük háromszorosára nőtt a legális szoftverekéhez képest. A legális szoftverek jóval gyorsabban töltődtek be, és a dokumentumok megnyitása, mentése is rövidebb ideig tartott. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a legális szoftverhasználat jelentősen javítja a számítógéppel végzett munka hatékonyságát.

A tesztek során kiderült az is, hogy mind a Windows XP, mind a Windows 7 operációs rendszerek illegális változatai már a telepítés során különböző vírusokat juttattak a számítógépekre.

A Harrison Group által jegyzett Fehér Könyv 25 ezer felhasználót felölelő kutatása szerint az emberek 55 százaléka tudatában van az illegális szoftverhasználat veszélyeinek, ám ennek ellenére 10 szoftverből 4-et továbbra is jogszerűtlenül telepítenek a számítógépekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik