Gazdaság

Orvosok fizetésemelése: felelőtlen ígéret lenne

Felelőtlenség lenne béremelést ígérnem, de a rendszert úgy alakítjuk, hogy az intézmények érdekeltek legyenek a megfelelő ellátásban - mondta Szócska Milkós.

Felelőtlenség lenne béremelést ígérnem, de a rendszert úgy alakítjuk, hogy az intézmények érdekeltek legyenek a megfelelő ellátásban – válaszolta Szócska Milkós egészségügyi államtitkár a Népszabadságnak adott interjúban arra a kérdésre, hogy az orvosokat jobban fizetik-e majd.

Hogy mikor vihet haza a mostaninál vastagabb borítékot az orvos s az ápoló, kifejtette: “Van, akinek már most is tudtunk többet adni, gondoljunk csak a rezidensi ösztöndíjakra vagy a háziorvosok eszközfinanszírozására. Emellett ha a bér nem is, de a jövedelem még az idén több lehet. Az egészségügyben a munkahelyi pótlékok száz százalékkal emelkednek. Ennek fedezetét megteremtik a különböző pályázati források, valamint a népegészségügyi termékadóból remélt bevételek. De a jövedelemnövekedés lehetőségeinek felkutatása nem hagyható csak az államra. Valamennyi dolgozó kreativitásán is múlik, hogy mennyivel lesz több a borítékban. Együtt kell rátalálni azokra a lehetőségekre, amelyekkel bővíthetők a források: ha valaki képes például Magyarországra kutatási vagy gyógyítási feladatot hozni, annak ezt be kell tennie a „közösbe”.

Hogy mi történik akkor, ha a dolgokat amúgy is meglehetős apátiával szemlélő orvosok beváltják ígéretüket, és csoportosan mondanak fel a kórházakban, az államtitkár ezt válaszolta: erre azt tudom mondani, amit nemrég a rezidensfórum résztvevőinek is: vettem az üzenetüket, látom a problémát, vegyék ők is az én üzenetemet, maradjanak itthon, most van igazán szüksége rájuk a társadalomnak, dolgozunk értük, és lépésről lépésre meg fogjuk találni a megoldást.

Mint korábban megírtuk, már 1903 orvosjelölt mondta azt, hogy távozik, ha az év végéig sem születnek érdemi intézkedések a bérek rendezésére – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke egy szakmai fórumon. Papp Magor azt kérte az eseményen részt vevő szakállamtitkártól, tolmácsolja a miniszterelnöknek, hogy a problémák azonnali beavatkozást igényelnek, nem várhatnak a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlva remélt javulásáig, hiszen az „egészségügy nem összedöntés előtt állt, az összedőlt”.

A rezidensek a hét elején egyébként levélben Lázár Jánoshoz fordultak. Ebben személyes konzultációt kérnek a politikustól, annak érdekében, hogy a döntéshozók valós képet kaphassanak arról, milyen helyzet alakult ki az egészségügyben, és a kormányzati gondolkodásban kellő súllyal jelenjen meg az ágazat humánerőforrás-problémája.

A fővárosi kórházakban jelenleg közel 150 orvost, 250 ápolót és asszisztenst keresnek. Több százra rúg a betöltetlen egészségügyi állások száma. A képet tovább árnyalja, hogy vélhetően az állásajánlatok által jelzettnél nagyobb számban is elkélne a munkaerő az egészségügyi intézményekben, azonban a szűkös anyagi lehetőségek itt is határt szabnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik