Belföld

Lázártól remélnek segítséget a rezidensek

Úgy vélik, az egészségügyi vezetés elbagatellizálja gondjaikat, ezért a döntéshozókhoz fordulnak. Elsőként Lázár Jánossal tárgyalnak.

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke elmondta: azt látták, hogy ágazati szinten nem várhatnak megoldást, hiszen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a közelmúltban azt jelezte: nemcsak nekik, hanem még a következő generációnak sem tud ígérni semmit, semmiféle jövőképet nem tud nyújtani azok számára, akik tömegesen csomagolnak és hagyják el az országot.

A szövetség ezért hétfőn levélben Lázár Jánoshoz fordul. Ebben személyes konzultációt kérnek a politikustól, annak érdekében, hogy a döntéshozók valós képet kaphassanak arról, milyen helyzet alakult ki az egészségügyben, és a kormányzati gondolkodásban kellő súllyal jelenjen meg az ágazat humánerőforrás problémája.

Az a céljuk, hogy a döntéshozókkal olyan jövőképet tudjanak az orvosok elé vetíteni, amely érdemben képes lassítani az orvosok elvándorlását. Az ehhez szükséges intézkedés nemcsak az egészségügyi dolgozókról szól, hanem arról is, hogy a betegeknek milyenek lesznek az ellátási esélyei a jövőben. A rezidensszövetség elnöke hangsúlyozta: nem azt mondják, hogy január elsejétől többszörös béreket akarnak, már a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás is mentőövet adhat az ágazatnak.

Közben a szövetség által meghirdetett “Élhető magyar egészségügyet” mozgalom keretében továbbra is gyűlnek a felmondólevelek, amelyek január elsejétől aktiválódnak, amennyiben nem történik érdemi intézkedés az egészségügyi dolgozók helyzetének javítása érdekében. Papp Magor ismét leszögezte: akciójuknak továbbra sem az a célja, hogy az ellátórendszert veszélyeztessék, hanem hogy jelezzék: “Nagy a baj, és erre közösen kell megtalálni a megoldást.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik