Gazdaság

Kemény pofont kaphat a forint

Nagyok az aggodalmak a piacon - félő, hogy kormányválság jön Olaszországban.

Kapcsolódó cikkek

300 forint fölött látszik stabilizálódni a forint euróárfolyama, ami aligha jó hír a devizahiteleseknek. A forint azonban a kora délutáni 306-os szintjénél is mehet jelentősen feljebb, különösen, ha igaznak bizonyulnak azok a piaci pletykák, hogy Berlusconi olasz miniszterelnök lemond. Elemzők és újságírók egyelőre csak találgatják, vajon megy vagy marad Berlusconi, túléli-e a keddi bizalmi szavazást, esetleg már előtte lemond.

Ha Berlusconi megbukik, s az olasz kormányválság elhúzódik, akkor a piacok bizonytalansága tovább gyengítheti a forintot, ha azonban gyorsan lesz válságkormány, akkor azt a piac akár pozitívan is értékelheti – mondta lapunk kérdésére Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője.

Az elemző szerint Olaszország helyzete egy bankéhoz hasonlítható. Ha már nem bíznak egy bankban, akkor a betétesek kiveszik a pénzüket s a bank tönkre fog menni, lehet az akár a legjobb bank is. Jelenleg az olasz államadósság 10 éves hozama 6,7 százalék, rekordmagasságban van. Ha az olasz államnak ilyen magas kamatszinten kell megújítania (pénzügyes kifejezéssel: refinanszíroznia) az államadósságát, akkor az valóban nehezen fog menni – mondta az elemző.
A piac tehát – amint azt a görögöknél, s korábban más válságoknál is láthattuk – rendkívüli erővel képes működtetni önbeteljesítő jóslatokat.

A görög válság egyik kiváltó oka hasonló volt: a hitelezők féltek, hogy a görögök nem tudnak fizetni, ezért megemelték a kamatokat, s a görögök így csakugyan nem tudtak fizetni, csak a „mentőcsomagok” segítségével. (Pozitív irányba is működhet ugyanez a mechanizmus: ha mindenki azt várja egy részvénytől, hogy fölmegy az ára, a növekvő kereslete miatt csakugyan föl fog menni, tekintet nélkül a cég valós teljesítményére. Ezért is hajtogatja Soros György régóta a könyveiben: hibás azon elképzelés, hogy a pénzügyi piacok az egyensúly felé tartanak.)

Számos elemző egyetért abban, hogy Olaszországgal alapvetően semmiféle komoly gond nincs: erős gazdaság, bár sajnos szerkezeti okokból alacsony növekedéssel, magas államadóssággal, amelynek terheit azonban – ha nem állnak fönn extrém körülmények – probléma nélkül tudja fizetni. Extrém körülmények álltak elő azonban a magasra csapó piaci bizalmatlanság miatt.

Az G20-ak találkozóján Olaszországgal elfogadtatott megszorítások egyelőre a céllal ellentétes eredményeket hoztak: politikai bizonytalanságot idéztek elő. Persze ha az amúgy is növekedési gondokkal küszködő Olaszország szó nélkül lenyelte volna a reformokat, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogyan értékelték volna ezt a hitelminősítők. Spanyolországban a kormány megszorított, hogy a piac kedvében járjon, a hitelminősítők viszont úgy értékelték, hogy ezzel a növekedési kilátásaikat rontották, ami szintén ronthatja az adósságpálya ívét, így a megszorításokkal sem kerülhették el a leminősítéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik