Gazdaság

Lejtmenetben a nyugat-európai tőzsdék

A fő nyugat-európai értéktőzsdék lejtőn kezdtek kedd reggel, rácáfolva a további, óvatos javulást jósló előrejelzésekre.

Az egy százalék feletti veszteségben kezdő frankfurti Xetra DAX index a kereskedés első órájának végén már a kétszázalékos mínusz felé közelített. A londoni FTSE-100 index egyszázalékos veszteség környezetében járt 0,72 százalékos mínusz után, a párizsi CAC-40 index pedig egy százalék alattiról kettő százalék közelire növelte veszteségét.

A főbb európai részvények árfolyamát követő EU Stoxx 50 index 1,70 százalékos veszteségben járt a kereskedés első órájának végén, az FTSEurofirst 300 index több mint egy, az MSCI világindex közel egy százalékot veszített.

A második negyedévben a német GDP 0,1 százalékkal növekedett az első negyedévhez képest és 2,7 százalékkal 2010 második negyedévéhez képest. Elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak negyedéves és 3,1 százalékosat éves összevetésben.

A német statisztikai hivatal a második negyedévi növekedési adat közzétételével együtt felülvizsgálta az első negyedéves növekedési adatokat is. A német gazdaság az első negyedévben az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal növekedett 1,5 százalék helyett, éves összevetésben pedig 4,7 százalékkal 4,9 százalék helyett.

Az euróövezet motorjának számító német gazdaság vártnál gyengébb teljesítménye óvatosságra intette a befektetőket az európai részvénybefektetések iránt, de az euró is gyengült a főbb devizákkal szemben, svájci frankban 0,8 százalékot, dollárban 0,4 százalékot.

A piacok kivárásra rendezkednek be a Merkel-Sarkozy csúcstalálkozó zárónyilatkozatáig, így a befektetői hangulatot a nap folyamán alapvetően a német GDP-növekedési adatok által kiváltott óvatosság jellemzi majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik