Gazdaság

Zuhanással kezdték a hetet az ázsiai és az európai tőzsdék

Az ázsiai piacok mind eséssel kezdték a hetet, és az európai értéktőzsdék is gyengüléssel nyitottak.

Az ázsiai tőzsdék zuhanását az Egyesült Államok adósságosztályzatának lerontása, a folytatódó euróövezeti bizonytalanság, valamint a Kínában aggodalomra okot adó infláció okozta. A japán Nikkei 2,18 százalékos csökkenéssel zár. A tokiói tőzsdezárás idejére a hongkongi, a sanghaji, a szöuli és az indiai tőzsde is három százalék körüli esést produkált.

Londoni értékpapír forgalmazók várakozásának megfelelően a nyugat-európai tőzsdék követték az ázsiai piacok példáját, illetve az amerikai határidős mutatók vészjósló iránymutatását, és a lejtőn kezdték a hetet. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 az előrejelzésektől elmaradó 1,27 százalékos mínuszban, a frankfurti DAX-30 az előrejelzéseknek megfelelő 0,87 százalékos veszteségben, a párizsi CAC-40 0,91 százalékos visszaesésben volt nyitás után a pénteki záróhoz képest.

Európában azt is erősen figyelik majd, hogy az Európai Központi Bank (EKB) milyen meggyőződéssel és lendülettel “váltja valóra” a tavasz óta hallgatólagosan felfüggesztett Értékpapírpiaci Programját – amint a vasárnapi közleményében ígérte -, azaz vásárol-e olasz és spanyol államkötvényeket, ahogy azt a piacon remélik. Az EKB a közleményében értésre adta, hogy hosszabb távon az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) feladatának tartja a másodlagos piaci értékpapír-vásárlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik