Gazdaság

A bankrendszer ütésálló, de vannak korlátai

A bankszövetség szerinta mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy terhelhetőségének is vannak határai.

A magyar bankrendszer a bankadó és minden, a válság okozta baj ellenére stabil, ahogyan a tulajdonosi háttere is, de terhelhetőségének vannak határai – hangsúlyozta a napok óta tartó erőteljes forintgyengülés kapcsán a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek.

A megerősödött frank nehéz helyzetbe hozhatja a svájci fizetőeszközben eladósodott embereket, a nemfizető hitelek állományának emelkedése tovább ronthatja a intézetek eredményességét, és ezen keresztül gyengítheti tőkehelyzetüket.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb magyar lakossági hitelintézet, az OTP Bank,  az összeurópai stresszteszten az egyik legjobb helyezést érte el. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig – szélsőséges helyzetet feltételezve – 2011 végére 245 forintos, 2012 végére 257 forintos svájci frank árfolyam mellett vizsgálta a bankrendszer stressztűrő képességét, és stabilnak találta.

A vezető tanácsadó elmondta: bízik abban, hogy a bankrendszer “ütésálló”, hogy az otthonvédő csomag csökkenteni tudja a devizahitelesek egy részének kitettségét, és abban is, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a svájci jegybank intézkedései valamiféle megnyugvást hoznak a piacokra.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a bankrendszer erős és normálisan tud működni, a mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy terhelhetőségének is vannak határai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik