Gazdaság

Az infláció vitte el a pénzünk

Az első negyedévben 72 milliárd forinttal költöttünk többet a boltokban, mégsem vettünk több árut. Ha nincs szja-csökkenés, tovább hanyatlik a kereskedelem. A szakértők derűlátóak, egybehangzóan állítják: a második félévben már többet vásárol a magyar.

A kiskereskedelmi forgalom mennyisége naptárhatástól megtisztított adatok alapján márciusban 0,9 százalékkal csökkent éves összevetésben; az első negyedévben lényegében stagnált a forgalom az egy évvel korábbihoz képest – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Kiigazított adatok szerint februárhoz képest 0,5 százalékkal csökkent a boltok forgalma.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 márciusában 602 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első negyedévben összességében 1629 milliárd forintot hagytunk a pénztáraknál. Az első negyedévben a kiskereskedelemben elköltött pénzünk 46 százalékát élelmiszer- és vegyeskereskedésekben hagytuk, 18 százalékát pedig üzemanyagra költöttük.

A KSH adatiból kiderül az is, hogy márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 1,6 százalékkal mérséklődött éves szinten, a hiper- és szupermarketek forgalma pedig 2,1 százalékkal esett. Meglepő, de márciusban nem csökkent tovább az üzemanyagok iránti kereslet, sőt az első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal tankoltunk kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Megette az infláció

Az első negyedévben 72 milliárd forinttal többet költöttünk az üzletekben, mint egy évvel korábban, mégsem nőtt a kiskereskedelmi forgalom, vagyis a növekedést elvitte az infláció – mondta az fn.hu-nak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára saját, kiigazítatlan adatok alapján készült számításait ismertetve közölte: januártól áprilisig 27 milliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és 41 milliárddal (!) üzemanyagra, mint egy évvel korábban – a többi 4 milliárd forintot más termékcsoportokra fordítottuk.

Az egykulcsos szja bevezetése minden bizonnyal jótékonyan hatott a kiskereskedelemre; adócsökkentés nélkül a forgalom visszaesése nagyobb lett volna – mondta lapunk kérdésére a kereskedelmi láncok érdekvédelmi szövetségének vezetője. Az első negyedéves részletes GDP-adatból kaphatunk választ arra a kérdésre, hogy az új adórendszer nyertesei többletforintjaik mekkora részét költik el az üzletekben.

Beindul a növekedés

Az infláció mérséklődésével növekedésnek indulhat a fogyasztás, a kiskereskedelemnek egyszeri lökést adhat a magánpénztári hozamok kifizetése, és a bajba jutott devizahitelesek hatékony megsegítése is stabilizálhatja a boltok forgalmát – vélte Vámos György, aki szerint mindezekért a második félévben és az év egészében is nőni fog a boltok forgalma, vagyis az elmúlt négy évben első ízben többet vásárolnak majd a magyarok, mint egy évvel korábban.

Makrogazdasági szinten örömforrás is lehet az alacsony fogyasztás: Suppan Gergely szerint a belső kereslet hiánya csökkenti az inflációt a második félévtől, így 2012 második félévében már elérhető lesz a 3 százalékos inflációs cél.

A Takarékbank elemzője arra számít, hogy a gyenge tavalyi adatok, a foglalkoztatottság szintjének lassú emelkedése miatt az év egészében 0,5 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik