Gazdaság

Őket veszi idén nagyító alá az adóhatóság

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tudatta idei ellenőrzési tevékenysége fő irányait.

Idén is számíthatnak ellenőrzésre az induló vállalkozások, az adóhatóság a „fantom” cégek minél nagyobb arányban és minél hamarabb történő kiszűrésére törekszik. Különösen figyelnek egyebek mellett például azokra a vállalkozásokra, amelyek tartósan veszteséget mutatnak ki vagy gyakran váltanak székhelyet, tulajdonost.

Ellenőrzésre számíthatnak a korábban vizsgált adóelkerülők, fantomcégek tulajdonosainak új cégei, azon vállalkozások, amelyek tulajdonosainak székhelye alacsony adókulcsú (offshore) államokban van, illetve azok az adózók, akik kiemelten kockázatos külföldi adózókkal állnak/álltak üzleti kapcsolatban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt területként kezeli a szolgáltató szektort, ezen belül is a nagykereskedelem (különösen gépjármű, gabona, dohány, ruházat, lábbeli, számítógép, építőanyag stb.), de figyelemmel kíséri az őrző-védő szolgáltatókat, a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtókat, építményüzemeltetőket.

Az ipari ágazatban az építőipar kerül górcső alá, itt az épület, egyéb építmény, speciális szaképítés a kiemelt terület. Az agrárium nemcsak a vetőmagok szintjén kerül előtérbe: a hatóság vizsgálni fogja ugyanis az élelmiszergyártást is, főleg a gyümölcs-, zöldség-, húsfeldolgozást. Az erdőgazdálkodás, különösen a fakitermelés is a nagyító alá kerül.

Inkább látványelemként emelhető ki a Napi Gazdaság szerint a végkielégítés-adó befizetésének ellenőrzése, ez sok bevételt biztosan nem hoz majd. A vagyonosodási vizsgálatoknál az éves szintű 600-800 ellenőrzésre áll vissza a hatóság. Ennél több jöhet be abból, hogy jövőre még nagyobb hangsúlyt fektet a hatóság a transzferárak vizsgálatára. A kapcsolt vállalkozások közti ügyleteknél a kkv-szektor felé nyitna a hatóság, vagyis jóval nagyobb merítésben gondolkodnak.

Az idén mindenképp szokatlan lesz, hiszen a vámhatósági ellenőrzések is ide lesznek sorolva. A vámszervek évente húszezer céget vizsgálnak meg, közülük hatezerrel vannak szorosabb kapcsolatban – ezek nyilván az aktívabb piaci szereplők. A vámügyek mellett a jövedéki és termékdíj beszedése és ellenőrzése is kiemelt szerepet kap.

A következő évek ellenőrzéseit megalapozó adatgyűjtéseknél különösen figyelnek majd a revizorok a vendéglátásra, az egyéb személyi szolgáltatásra (ide tartozik például a fodrász, kozmetikus, asztrológus), a reklám és piackutatásra és a munkaerő-piaci szolgáltatásra.

AJÁNLOTT LINK:

Ellenőrzési irányok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2011. évi ellenőrzési feladatainak végrehajtásához (apeh.hu)

Megvan, mire vadászik az adóhatóság az idén (Napi Gzadaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik