Gazdaság

Mégsem nyit ki a kairói tőzsde

Több állami bank dolgozója is sztrájkol, a kereskedés pedig csak akkor indulhat újra, ha helyreáll a szektor stabilitása.

Ismét elhalasztották a kairói értéktőzsde megnyitását, amely január 27-e óta van zárva. A tőzsdefelügyelet szerdán azt közölte, hogy vasárnap még biztosan nem nyit ki a börze. Ezt azzal indokolta, hogy számos állami tulajdonú bank alkalmazottja sztrájkol a hét eleje óta.

A hétvégén még arról volt szó, hogy a kereskedés szerdán újraindul, de csak akkor folytatódhat tovább, amikor “helyreáll a pénzügyi szektor stabilitása” – közölte a tőzsde egy képviselője szerdán.

A tőzsde munkáját január 27-én függesztették fel a Hoszni Mubarak mára már lemondott elnök elleni tüntetések kirobbanásának harmadik napján. Az előző két nap során a vezető részvények EGX30 indexe összesen 17 százalékkal zuhant.

Még a hétvégén a tőzsdefelügyelet azt közölte, hogy ha a kereskedés újraindítása után a tőzsde átfogó indexe, az EGX100 öt százalékkal csökkenne, akkor fél órára felfüggesztik a kereskedést, amit még hosszabb időre leállítanak a tőzsdemutató 10 százalékot meghaladó esése esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik