Nagyvilág

A korrupt vezetés ellen tüntetnek Líbiában

Több száz kormányellenes tüntető vonult fel a líbiai Bengázi utcáin, a jelenlegi kormányfő távozását követelve.

Az MSNBC News közlése szerint a demonstrálók Baghdadi al-Mahmoudi miniszterelnök távozását követelik. A hírportál az Associated Press hírügynökség értesüléseire hivatkozva úgy tudja, hogy a megmozdulásokban részt vevők egyelőre nem kívánják Moammer Kadhafi vezető távozását. Ennek ellent mond némileg az Al-Dzsazíra katari hírtelevízió értesülése, miszerint a tüntetők az ország “korrupt vezetőinek” lemondását kívánják.

Kedden erővel oszlatott szét a líbiai rendőrség egy kormányellenes tüntetést a keleti Bengáziban szerdára virradóra. Nem sokkal később Moammer Kadhafi líbiai vezető több száz híve vonult fel az ország több városában – közölték szemtanúk és a helyi média.

Az ország második legnagyobb városában tüntetők százai követelték a kormány távozását. A Kurina című újság internetes oldala szerint a tiltakozók köveket dobáltak, és benzines palackok is voltak náluk. Egy másik újság szerint Bengáziban tucatnyian sérültek meg összetűzésekben.

Az 1996-ban a tripoli Abu Szlím börtönben kitört lövöldözés halálosos áldozatainak hozzátartozói egy bengázi rendőrőrs előtt gyűltek össze, követelve egy polgárjogi aktivista szabadon bocsátását – jelentette az al-Manára internetes újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik