Gazdaság

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség levélben tájékoztatta a hétfőn elfogadott, a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvény elfogadásáról az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót, Viviane Reding alelnököt, aki a bizottságon belül a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős, valamint Juan Fernando López Aguilart, aki az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke.

Egyben felszólították Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy haladéktalanul küldje a törvényt előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. Amennyiben a köztársasági elnök aláírja a törvényt, a Stabilitás megtámadja azt az Alkotmánybíróságnál, kérve az utólagos alkotmányossági vizsgálatot.

“A magyar történelem legsötétebb időszakát eleveníti fel az módszer, amelynek segítségével a magyar kormány 3 millió magyar és uniós állampolgár több mint 3000 milliárd forintját (10 milliárd euró) államosítja, és ezzel lényegében felszámolja a második nyugdíjpillért” – jelentette ki Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

A Stabilitás emlékeztetett arra is, hogy az elfogadott törvények súlyosan diszkriminálják azokat, akik szeretnék megtartani egyéni megtakarításaikat, azaz maradnának a magánnyugdíjpénztáraknál – áll a közleményben. A törvény értelmében ugyanis, aki 2011. január 31-ig nem nyilatkozik arról, hogy nem kíván visszalépni az állami rendszerbe, az automatikusan odakerül, de később nincs lehetősége a magánnyugdíjpénztárakhoz visszatérni.

Juhász Istvánné főtitkár bejelentette: a pénztárak egy olyan egységes kalkulátort dolgoznak ki, amelynek segítségével mindenki egyénileg is ki tudja majd számítani, hogy az állami rendszerbe történő átlépés vagy a maradás éri meg jobban. Az első, teszt jelleggel lefuttatott számítások azonban azt mutatják: igen kevés embernek érheti meg racionálisan, pusztán a számok alapján úgy dönteni, hogy marad a pénztárában. Ők elsősorban a közvetlenül nyugdíj előtt állók és a magas jövedelemmel rendelkezők lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik