Gazdaság

A göröghöz hasonló válság fenyeget az USA-ban?

Több ezer milliárd dolláros rejtett adósságot halmoztak az amerikai államok és egyes nagyvárosok, ami a közeli években újabb pénzügyi válságot idézhet elő.

A szakemberek attól tartanak, hogy hiába indul be a gazdasági növekedés, a helyi szintű, az országos közvélemény elől rejtve maradt adósságok bedönthetik az egyes államokat és önkormányzatokat.

Illinois állam még mindig a tavalyi közoktatási és társadalombiztosítási számlákat törleszti, Arizona felfüggesztette egyes szervátültetések végrehajtását a Medicaid program keretében, Newark városa pedig kénytelen volt elbocsátani rendőri állományának 13 százalékát.

Két egyetemi közgazdászprofesszor, Joshua D. Rauh és Robert Novy-Marx számításai szerint az állami és önkormányzati szintű tartozások a helyi nyugdíjprogramokkal szemben összességében mintegy 3500 milliárd dollárra tehetők.

“Úgy tűnik nekem, hogy helyesen tesszük, ha most farkast kiáltunk” – jelentette ki Felix Rohatyn pénzügyi befektető, aki a hetvenes években segített megmenteni a csődtől New York városát. Az amerikai városok csak nagy ritkán válnak fizetésképtelenné, arra pedig a nagy gazdasági válság óta nem volt példa, hogy egy állam csődbe jutott volna.

Közgazdászok viszont most attól tartanak, hogy a befektetők hátat fordíthatnak a leginkább eladósodott államoknak, ami ahhoz hasonló válságot idézhet elő, mint amilyen most Európában terjed országról országra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik