Gazdaság

146 bankcsőd ez évben

A héten három bank jelentett csődöt az Egyesült Államokban, így az idén eddig összesen 146 bankot zártak be.

Az állami betétbiztosítási alap közleménye szerint két kisebb Georgia állambeli bankot zárták be, valamint az Arizona állambeli Copper Start Bankot.Tavaly 140 bank jelentett csődöt az Egyesült Államokban. Legutóbb 1992-ben volt ennyi bankcsőd.

Az Alap előrejelzése szerint a hullám az idén tetőzik. A válság jelenlegi szakaszában főként kisebb, tőzsdén nem jegyzett társaságokat kell felszámolni, így csak a csődbe ment társaságot száma lehet jóval magasabb a tavalyinál, a banki eszközök értéke pedig várhatóan elmarad a 2009-ben mért nagyságtól. A betétbiztosítási alap felügyelete alá került eddigi legnagyobb bank a 307 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkező Washington Mutual, amely még 2008 szeptemberében dőlt be.

A csődbe jutott bankokat az Alap szanálja, majd vevőt keres rájuk, többnyire sikerrel. A héten bezárt három bank betétállományának további kezelésére is akadt jelentkező. A betéttulajdonosok vagyonát számlánként 250 ezer dollárig – nagyjából 50 millió forintig – biztosítja az alap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik