Gazdaság

Ír válság: segítségkérést sürgetnek Portugáliától

Egyre nagyobb a nyomás Portugálián, hogy kövesse a görög és az ír példát, és kérjen nemzetközi pénzügyi segítséget - írta pénteken a Financial Times Deutschland (FTD).

A német gazdasági lap szerint “az Európai Központi Bank (EKB) és az euróövezeti tagállamok többsége sürgeti a portugál vezetést, hogy Írországhoz hasonlóan kérjen segítséget”.

A beszámoló szerint az EKB és Lisszabon euróövezeti társai Spanyolország megrendülését kívánják megelőzni Portugália megsegítésével, az Ibériai-félsziget Spanyolországhoz képest apró állama azonban “húzódozik a gyalogáldozat szerepétől.”

Berlini pénzügyminisztériumi források szerint “jót tenne Spanyolországnak, ha Portugália mentőövet kérne, mert igen erős a spanyol kitettség a szomszédos országban” – írta az FTD.

Lisszabonban cáfolták, hogy nyomás alatt van kormány. A német lapjelentés “minden alapot nélkülöz” – jelentette ki a kabinet egy szóvivője. Madrid is cáfolt, “Spanyolország azt szeretné, hogy Portugáliában fogadják el a költségvetést és hajtsák végre a stabilitási programot” – nyilatkozott egy szóvivő.

Elemzők régóta jósolják, hogy Görögország és Írország után Portugália a leggyengébb láncszem az euróövezetben, például a Reuters hírügynökség szerdán publikált elemzői felmérésében megkérdezett 50 elemző közül 34 számít arra, hogy a Lisszabon külső segítségre szorul majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik