Gazdaság

Újabb milliárdokat veszít a Mol

A földgázellátásról szóló törvény módosításának nem a magyar cég a nyertese.

Jónéhány milliárd forintot veszít a Mol a földgázellátásról szóló törvény módosításával – írja a Napi Gazdaság. A most elfogadott törvényjavaslatnak a szakemberek szerint rendkívül negatív üzenete van. Főleg azután, hogy a Molnak már végtelenítették a bányajáradék fizetését, a Robin Hood-adót és a válságadó-fizetési kötelezettségnek sem látni a végét – teszi hozzá a lap.

Miró József, az Erste elemzője azt mondta: a Mol jelenleg évi 2,2 milliárd köbméter gázt termel ki Magyarországon. Kérdés, mekkora árcsökkentésre lehet számítani, de ennek mértéke 10-20 forint is lehet köbméterenként. Miró szerint 10 milliárd forintot is veszíthet a Mol. Fontos azonban, hogy ennek többszörösét is kiteheti az adó előtti eredményt rontó tétel.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője 10-15 százalékos diszkonttal számol az árban az orosz importhoz képest. Ebben az esetben 3,5 milliárd forint körül lehet az az összeg, ami kiesik a Mol üzemi eredményéből. Ez a jövő évi tényleges tevékenységből származó profit egy százalékát sem éri el. A stratégiai tároló biztonsági készletének csökkentésén összességében 7-8 milliárd forintot veszíthet a Mol – mondta a lapnak a Raiffeisen elemzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik