Gazdaság

15 százalékkal esett az első három cég árbevétele

A HVG szerint a legnagyobb leépítők zöme az elektronikai iparban tevékenykedik.

A tavalyi válságévben az általános visszaesést is túlteljesítette a legnagyobb hazai vállalatok három dobogósa, a Mol Nyrt., a Nokia Komárom Kft. és az Audi Hungaria Motor Kft., amelyeknek az összesített árbevétele folyó áron bő 15 százalékkal csökkent – derül ki a Creditreform Kft. által összeállított és a HVG e heti számában csütörtökön megjelenő ötszázas ranglistából.

Amint korábban a növekedésből, úgy a 2009-es válságévben a visszaesésből is kivették a részüket a legnagyobb árbevételű hazai cégek –jegyzik meg. Az árbevételi toplistáról ugyanakkor olyanok estek ki, mint a korábban a legjobb 150 között szereplő Vegyépszer Zrt., a General Motors kereskedelmi cége vagy például a Wienerberger Téglaipari Zrt.

Hasonlóan borús a képet mutat a toplistás cégek létszámadatainak alakulása. A HVG összesítése szerint a legnagyobb leépítők zöme az elektronikai iparban tevékenykedik, illetve autó- vagy autóalkatrész-gyártó. Olyan nevek találhatók köztük, mint például a Flextronics, a GE Hungary Kft., illetve a Magyar Suzuki Zrt.

Tizenhétezer fővel nőtt, azaz megduplázódott a dolgozói létszám a Molnál, ennek viszont az az oka, hogy a vállalat tavaly szerezte meg a horvát INA olajcég fölötti irányítást, ezért annak alkalmazottai is megjelennek a cégcsoportszintű mérlegbeszámolóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik