Gazdaság

Reformok és megszorítások jönnek

Hosszabb távon különadókkal nem lehet fenntartani a büdzsé bevételi oldalát.

Korántsem biztos, hogy lesznek komoly szerkezeti átalakítások a következő években – vélik elemzők, miután a jövő évi büdzséből kimaradt az érdemi kiadáscsökkentés. Az új kormány is az előző ciklusokban “bevált” fűnyíróelven alapuló kiadásvágáshoz nyúlt.

A jövő évi büdzsét a magánnyugdíj-pénztári tagok pénze és az extraadók tartják majd egyensúlyban. Az egészségügy és az önkormányzatok ugyanúgy rosszul járnak, mint az elmúlt években, enyhén visszavágják a szociális kiadásokat, több pénzt kap a rendőrség és a MÁV.

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint sokáig ez nem tartható. Újabb megszorítások jönnek a következő években is – mondta Vértes András a Klubrádió reggeli műsorában. Szerinte nem lehet a hiányt 2012-ben 2013-ban befoltozni, kiadási oldalon is reformok kellenek.

A jövő évi költségvetésben öt százalékkal nőnek a dologi kiadások, ami borzasztóan sok – tette hozzá. Vértes szólt arról, hogy az, hogy a kormány egyedi adókkal szabályozza a gazdaságot és hosszú távú rendszereket ver szét, ami elbizonytalanítja befektetőket.

Az adócsökkentés nagyon nagy összegű, ezért növelni kell a bevételeket, ám a lakosságnak csak a 20-30 százalékát érinti majd az adómérséklés, míg a 70 százaléknak béremelés nélkül nagyobb terhekkel kell szembenézniük.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint tartható a jövő évre várt államháztartási hiány. Bod Péter Ákos az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy vélte: dübörögni ugyan nem fog, de jövőre növekedésnek indulhat a gazdaság a költségvetés hétvégén benyújtott tervezete alapján.

A volt jegybankelnök ugyanakkor maga is úgy vélte: különadókkal nem lehet sokáig fenntartani a büdzsé bevételi oldalát.Meglátjuk, hogy mi történik a különadókkal és a magánnyugdíjpénztár ügyével alkotmányossági szempontból – mondta Bod Péter Ákos.

Szerinte a kiadási oldal fontos része a közszférát érintő leépítés, de erről még keveset tudunk, a beterjesztett költségvetés lényegében fűnyíróelvszerű visszafogásra utal. „Nagy változást nem találtam kiadási oldalon” – tette hozzá.

„Hogy hogyan lesz több százezer új munkahely, hogyan lehet a nagyon széles jóléti szolgáltatásokból kiszűrni azokat, akik nem odavalók, ennek nem látom nyomát a költségvetésben. Ezért is mondják az elemzők, hogy a kiadási oldal gyenge, eltörpül a bevételi oldal ambíciózussága mellett.”

A hétvégén nyilvánosságra hozott költségvetés rövid időre pozitív hatással lehet a forintra.

Az állampapírpiaci hatásokról Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője azt mondta, egyelőre nem lát egyértelmű irányt, a részvényekre pedig semleges lesz a költségvetés eddig ismert tartalma.

Azt viszont szerinte már most látni, hogy a válságadók áthárítása a fogyasztókra az inflációt emeli. Egyébként is vannak felfelé mutató inflációs kockázatok, és ez a két hatás együttesen oda vezethet, hogy a Magyar Nemzeti Bank akár idén kamatot emel.

Weinhardt Attila szerint „ez nem lesz jelentős kamatemelés, és ha nem is történik meg, a jelzését egyértelműsítheti a befektetők felé. Ez a jelzés már önmagában is enyhe forinterősödést okozhat.”

Ajánlott linkek:

Bod Péter Ákos: növekedés lehet, dübörgés még nem (MR1-Kossuth Rádió)
Az Orbán-kormány is hadilábon áll a reformokkal (TőzsdeFórum)
Senki ne legyen nyugodt – további megszorítások jönnek (Klubrádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik