Belföld

Ma kezdődik Lázár János három indítványának tárgyalása

A különadónál lényegében csak a befizetési határidő módosulna.

A Fidesz-frakcióvezető az alkotmányt, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt és a már elfogadott gazdasági, pénzügyi tárgyú törvénycsomagot módosítaná. A jövőben az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatna felül olyan törvényt, amely országos népszavazással sem változtatható meg. Lázár János lényegében változatlanul hagyná a 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályokat, csak a befizetési határidőket módosítaná.

Az Országgyűlés záróvitát tart és szavaz a sok vitát kiváltott úgynevezett “médiaalkotmányról” – a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatról, amely szerint minden újságíró azonos etikai elvek, normák, jogok, lehetőségek és kötelezettségek mentén dolgozna. A törvényjavaslat elfogadásához kétharmados többség kell.

Ugyancsak zárószavazás lesz az államháztartási törvény módosításáról, mely szerint választási évben kitolódnának a büdzsé készítésére vonatkozó határidők, az adótörvények kihirdetésénél nem 45, hanem 40 nap lenne a hatályba lépési határidő.

Döntenek a képviselők a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosításáról, amely tartalmazza egyebek mellett, hogy a települési jegyző vagy a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági, vagy szövetkezeti üzletrész van, illetve a jövőben a földet, a munkaeszközöket és az állatállományt is fel lehet ajánlani az államnak.

Zárószavazás lesz a “bioüzemanyag-törvényről”, mely szerint december 5-től minden üzemanyag-forgalmazónak kötelező lenne hat százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteni, ellenkező esetben büntetést kellene fizetniük.

Már ma voksolhat a Ház a Kovács Zoltán (Fidesz) és Latorcai János (KDNP) által múlt héten kezdeményezett vizsgálóbizottság felállításáról: a hat tagú testület fél évig vizsgálná a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010 közötti döntéseket.

Lefolytatja az Országgyűlés a jövő évi adótörvények, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat részletes vitáját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik