Belföld

Nem segít a költségvetés az egészségügyön?

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint újratermelődhet a kórházak adóssága.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) nemzeti konzultációt sürget, mivel szerintük – megismerve a 2011. évi költségtervezetet – a kormányprogram nem megmenti az egészségügyet, hanem újratermeli a kórházak adósságait, az alapellátás kiürülését pedig felgyorsíthatja.

A FAKOOSZ hétfőn az MTI-hez is eljuttatta a miniszterelnöknek, a kormánynak és az országgyűlési képviselőknek címzett levelét, melyben kifejtik: “Ismert, hogy mennyi forrást vontak el az ágazatból, ismert, hogy milyen forrásigénye van a várólisták megszüntetésének, jeleztük, számításokkal alátámasztva, milyen módon őrizhető meg a legnagyobb betegelégedettségnek örvendő alapellátás, rajta keresztül az orvosi hivatás társadalmi beágyazottsága”.

Szerintük a pályakezdő orvosok nem is akarnak Magyarországon maradni, a középgeneráció egzisztenciális gondok,a nyugdíjas korban lévők pedig fizikai állapotuk miatt nem képesek a jelenlegi körülmények között hosszú távon dolgozni. Számukra a lehetőségek: a külföldi munkavállalás, a közalkalmazotti jogviszonyba visszatérés, a nyugdíjba vonulás, valamint a pályaelhagyás.

A FAKOOSZ levelében azt kéri, hogy a költségvetési törvénytervezetben az orvosok is kerüljenek abban a sorba, amelyben a bruttó 360 ezer forintos garantált havi bérű bírák, ügyészek és a jogsegélyszolgálatok szerepelnek.

“Nem kérünk többet, mint szakképzettségünk és tudásunk, felelősségünk legalább azonos elbírálását” – írták, hozzátéve: “nincs újabb négy évünk a várakozásra!”.

Egy másik orvosszövetség, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége vasárnap közleményben reagált a kormány szombaton ismertetett 2011. évi költségvetési törvényjavaslatára. Szerintük a javaslatban a 2010. májusi kormányprogrammal ellentétben nem szerepel az alapellátás a prioritásként kezelt területek között, csupán a háziorvosok számára különösebb jelentőséggel nem bíró, úgynevezett egészségipar fejlesztése az, amelyet a kiemelt célok közt felsorol a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik