Gazdaság

Bérkalkulátor: mi marad a zsebben 2011-ben?

Az adószakértő szerint is mindenki jól jár. Van aki jobban, van aki kevésbé.

A hétvégén benyújtott törvénytervezetben szereplő számok alapján jövőre valószínűleg 77 ezer forint lesz a minimálbér, lesz 16 százalékos szja, csökken az adójóváírás, és két éven belül megszűnik a szuperbruttó.

Egyértelműen kijelenthető, hogy inflációt követő (3-4 százalékos) béremelés és 77 ezer forintos minimálbér mellett mindenki jól fog járni – írja az Adózónában Angyal József okleveles adószakértő. A havi 300 ezer forintos jövedelem felett keresők jobban, de ez nem jelenti azt, hogy az alacsony keresetűek ráfizetnének.

Kedvezőbb helyzetbe kerülnek a külön adózó jövedelmek. Ingatlanértékesítés után az eddigi 25 százalék helyett csak 16 százalék forrásadót kell fizetni. A külön adózó jövedelmekre nem vonatkozik a szuperbruttó, ezért ez már a valódi 16 százalékos kulcs.

A 16 százalékos kulcs a cafetériánál is adótehercsökkenést ereményez. A munkáltatók is kapnak járulékkedvezményt: a 27 százalékos munkáltatói tb-re is bevezetnek egy korlátot, ami felett nem kell járulékot fizetni. Az adóváltozások negatívumai finanszírozási oldalon vannak.

Nem lehetne megvalósítani az szja-változásokat a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átirányítása nélkül. Bár szakmailag indokolt lépésnek tűnik az állami nyugdíjba való visszatérés, a kérdés csak az, hogy ilyen rövid idő alatt ezt meg lehet-e tenni, az alkotmány és a hatályos törvények figyelmen kívül hagyása nélkül. A törvény szövegét számszerűsíti ez a letölthető a kalkulátor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik