Gazdaság

Vitára alkalmas az egykulcsos adó tervezete

A kormánypártok mellett a Jobbik is az új szabályozás kedvező hatásai mellett érvelt a gazdasági bizottságban.

A jövő évtől érvényes 16 százalékos, gyakorlatilag egykulcsos jövedelemadó tervezetről (szja) folytatott vitát kedden a Gazdasági és Informatikai Bizottság, ahol az előterjesztő, a kormánypárt és a Jobbik képviselői annak kedvező, az MSZP-s és LMP-s képviselők a kedvezőtlen hatásokról beszéltek.

A magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kell adózniuk, a külön adózó jövedelmek (osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlan-átruházásból származó jövedelem) után is 16 százalék az adó – mondta az előterjesztő nevében Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes-államtitkára.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke szerint az új szja rendszer nemcsak egyszerű, de összességében 308 milliárd forint megtakarítást jelent az adózóknak.

Az LMP-s és a szocialista képviselők az egykulcsos adó szolidaritás-, és az arányos teherviselés ellenes jellegét hangsúlyozták, valamint azt, hogy 2011-ben havi 141 ezer nettó csak akkor őrzi meg értékét, ha öt százalékkal emelkedik a bér.

A bizottság 20 igen szavazattal, 5 ellenében általános vitára alkalmasnak találta az adóváltoztatásokról szóló törvénytervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik