Belföld

Elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése

A nyugdíjkassza hiányát nem lehet egy-egy elem módosításával megszüntetni, megoldást csak csak egy nagyobb átalakítás jelenthet, amelynek alapvető része az öngondoskodás.

Az Aviva Életbiztosító Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaság szakmai konferenciáján azt mondta, Magyarország a GDP arányában 11 százalékot fordít a nyugdíjak finanszírozására. Ezt 2050-re – csak a szinten tartáshoz – további 2,5 százalékponttal kellene kiegészíteni.

Magyarországon havonta minden embernek 45 ezer forintot kellene megtakarítani ahhoz, hogy a hiány felszámolható legyen – tette hozzá Bartók János, aki szerint a struktúra leginkább az átlagos jövedelműeket sújtja.

A legalacsonyabb jövedelműek eleve csak keveset buknak, a legtöbbet keresők megoldják az öngondoskodás problémáját. Az átlagjövedelem azonban túl sok ahhoz, hogy abból sokat el lehessen veszíteni nyugdíjasként, de az öngondoskodáshoz kevés.

Fontos megérteni, hogy a nyugdíjhiány ügyében azonnali lépni kell – közölte Bartók, aki szerint azonban a magánnyugdíjak elterelése nem megfelelő megoldás. A kormánynak emelnie kellene a nyugdíjkorhatárt és ösztönöznie a nyugdíjcélú megtakarításokat.

Mint korábban megírtuk, a Fidesz-kormány egyik kedvezményezettjének számító nagycsaládosok csak 70 évtől adnának állami nyugdíjat. Ők azt is szerették volna már, ha nem lenne kötelező a magánnyugdíj-pénztári rendszer.

Franciaországban már hatodik napja tartanak a sztrájkok, tüntetések a tervezett nyugdíjreform ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik