Gazdaság

Saxo Bank: csak jövőre emelkedik a magyar GDP

Magyarország gazdasági növekedése 2010-ben várhatóan szinten marad, esetleg valamelyest pozitívba fordul, majd 2011-ben csekély növekedésre lehet számítani.

A Saxo Bank előrejelzése szerint a magyar növekedés motorja pillanatnyilag az export, alakulását főként a német gazdaság fejlődése határozza meg. A német export és a gazdaság egésze eddig jól működött, de az erős euró előbb-utóbb a német export területén is éreztetni fogja a hatását, és ez alól nyilván Magyarország sem bújhat ki.

A bank szerint az egyik gond az, hogy a belső kereslet törékeny, és jelenleg minden kétséget kizáróan inkább tompítja a gazdasági növekedést. Persze érthető, ha a fogyasztók óvatosak, hiszen a háztartások hiteleinek mintegy 65 százaléka svájci frank alapú.

Csakhogy az év során eddig a forint a frankhoz képest mintegy 11 százalékkal értékelődött le, ami az állami szektorban bevezetett bércsökkentéssel együtt továbbra is nyomás alatt tartja a lakossági fogyasztást. E tény dacára a fogyasztásnak el kell emelkednie erről a szintről, mert egyébként a kizárólag exportra épülő növekedés nagyon törékeny marad.

A Fidesz-kormány kétségtelenül növelte a politikai kockázatot, amikor berekesztette az IMF/EU hiteltárgyalásokat – jelentik ki a közleményben. Véleményük szerint ezt a lépést szinte kizárólag rövid távú politikai érdekek motiválták. A Saxo Bank arra számít, hogy a kormány hamarosan vissza fog ülni a tárgyalóasztalhoz.

“Egyértelmű, hogy a költségvetés hiánya kormányzati lépéseket követel, ezért az IMF/EU által vázlatosan előterjesztett javaslatok szerintünk előbb-utóbb teljesülni fognak, hiszen az egyenlet egyszerű matematikára épül: Magyarországon az államadósság GDP-hez viszonyított aránya átlépte a 80 százalékot, ami Európában az egyik legmagasabb, ezért az ország további költségvetési hiányt csak akkor engedhet meg magának, ha azt az IMF/EU által szerény kamatok mellett nyújtott hitelek finanszírozzák” – áll a Saxo Bank közleményében.

Szerintük a kormány a költségvetési hiány finanszírozásához igénybe vehető piaci források árával szembesülve elég ösztönzést érez majd az IMF/EU-tárgyalások folytatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik