Gazdaság

Elemzők: lemaradóban a magyar gyáripar

Széttartó folyamat mutatkozik Magyarország, Csehország és Lengyelország feldolgozóipari teljesítményében, a magyar gyáripar kárára - vélekedtek londoni elemzők.

Magyarország szezonális kiigazítással számolt PMI-értéke a múlt hónapban 50,2 volt az augusztusban mért 51,9 után, vagyis még éppen a termelési érték növekedését és csökkenését elválasztó 50-es határérték felett járt. A cseh mutató 57,3-ról 58,0-ra, a lengyel index 53,8-ról 54,7-re emelkedett, vagyis mindkét ország PMI-mutatója – a magyarországival ellentétben – gyorsuló ipari termelésnövekedésre utalt.

Az adatokat összevető pénteki értékelésükben a Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői úgy vélekedtek, hogy a PMI-számokból megítélhetően Lengyelország és Csehország, illetve Magyarország feldolgozóipara mind erőteljesebben széttartó növekedési pályán van.

A GS szerint az új beszerzőmenedzser-indexek arra vallanak, hogy a magyar gazdaság egészének teljesítménye is valószínűleg elmarad majd a térségtől. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 1,2 százalékkal nő, Csehországban ugyanakkor 2,1 százalékos, Lengyelországban 3,2 százalékos idei növekedést várnak a Goldman Sachs londoni elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik