bmi
Gazdaság

Tovább bővült a feldolgozóipar

Tovább bővült a feldolgozóipar szeptemberben, de csökkenő ütemben; a Beszerzési Menedzser Index (BMI) 50,1 pont volt, szemben az augusztusi 51,9 és a júliusi 53,5 ponttal.

A szezonálisan kiigazított index az idei kilenc hónapból hétben növekedést jelzett, de a többi két hónapban is alig maradt el a bővülést jelző 50,0 ponttól. Ez a későbbi szezonális kiigazítások eredményeként még változhat – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) pénteken.

A kiigazítatlan, nyers BMI az augusztusi 50,0 ponthoz képest 57,0 pontra emelkedett szeptemberben. Szeptemberben négy kivétellel minden részindex pozitív tartományban volt, de értékük többségében csökkent augusztushoz képest, ami a bővülés ütemének mérséklődését mutatja.

Az év kilencedik hónapjában csak a beszerzési mennyiség (53,3 pont), a beszerzési árak (71,4 pont) és az import 53,0) indexei jeleztek az előző havinál dinamikusabb növekedést. A termelési mennyiség bővülése (52,3 pont), az új megrendelések (53,7 pont), és az export mennyiség (54,4 pont) csökkenő növekedési ütemre utaltak.

Az új megrendelések szeptemberi 50 ponton felüli mutatója már kilencedik hónapja a rendelésállomány növekedését jelzi. A beszerzési árak 71,4 pontos indexe továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. Ez a trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően már tizenhatodik hónapja tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik