Gazdaság

Ennyit bukhat az egykulcsos adóval

Adóemelés lesz a jövőre ígért egykulcsos jövedelemadó ára.

Rosszul járhatnak az új személyijövedelemadó-rendszerrel a nagyjából átlagbért keresők és a gyermektelenek, de nyerhetnek a változásokkal a jóval az átlagkereset feletti bérrel rendelkezők – írja a legvalószínűbb forgatókönyvek alapján a Napi Gazdaság, illetve a Népszava.

A két lap által megkérdezett szakértők a kormány eddigi kommunikációjából arra jutottak, hogy a jelenlegi rendszer meghatározó elemeit, a szuperbruttósítást és az adójóváírást csak fokozatosan, több év alatt iktatja majd ki a kormány.

Ha a szuperbruttó megtartásával lesz 2011-től 16 százalékos az egykulcsos adó, az azt jelenti, hogy a tényleges adókulcs 20 százalék körüli. Többen emlékeztetnek rá, hogy a már elfogadott szja-törvény 2011-től valójában 17 százalékos egykulcsot jelent.

A szakértők szerint az adójóváírást is csak fokozatosan iktatnák ki. Az APEH adatai szerint az adójóváírást tavaly közel 3,1 millió ember vette igénybe, ők 277 milliárd forinttal csökkentették adóalapjukat. Ezt az összeget nem lehet egyik évről a másikra elvenni az adózóktól.

A Napi számításai szerint függetlenül az esetleges családi kedvezmény mértékétől azok mindenképpen jobban járnak, akiket nem érint az adójóváírás, vagyis éves szinten 4,7 millió forint feletti bruttó jövedelemmel rendelkeznek.

Változatlan bérszintet, járulékokat feltételezve a minimálbéresek és a garantált bérminimumot keresők 3-4 ezer forint körüli összeget buknának, vagyis ahhoz, hogy megmaradjon a nettó jövedelmük 6 százalék körüli bérfejlesztésre lenne szükségük.

A legtöbbet, csaknem 12 500 forintot az átlagbért, vagyis a bruttó 150 ezer forintot keresők buknák el, ha az adójóváírásra jogosító összeghatár már nem vonatkozna rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik