Gazdaság

Mégis lehet adóemelés

10-15 százalékkal emelkedne az alkohol és a cigaretta jövedéki adója. A pénzt az egészségügy kapná.

Az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját 10–15 százalékkal növelnék, ebből jutna több pénzhez az egészségügy – tudta meg a Népszabadság. A lap szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének javaslata mögé állt.

Csiba Gábor szerint százmilliárddal növelhetné az egészségügyi büdzsét, ha a kormány különadót vetne ki az egészségkárosító termékekre: alkoholra, cigarettára, hamburgerre, chipsre, szénsavas, cukros üdítőre. Az édesipari és az egészségkárosító termékek egyelőre kikerültek a címkézett adóztatási tervekből. Viszont készült egy javaslat, amely 10–15 százalékkal növelné a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját. Ebből 30–40 milliárdot remélnek, amely úgynevezett megjelölt adóként az egészségügyre fordítható bevételeket növelné.

A javaslathoz készült szakértői elemzés állítja: az alkohol és a cigaretta megadóztatásával nem pusztán bevételhez jutna az ágazat, de bizonyított, hogy például a dohánytermékek árának tízszázalékos növelése három-öt százalékkal csökkenti a fiatal felnőttek és további 6-7 százalékkal a gyermekek körében a dohányzást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik