Gazdaság

Mégis marad a szuperbruttó?

A kormány ugyan korábban bejelentette, hogy eltörölné a szuperbruttót, de lapértesülés szerint az mégis megmarad.

A kormány ugyan korábban bejelentette, hogy eltörölné a szuperbruttót az új adórendszerből, de lapértesülés szerint az mégis megmarad. A kormányzati kijelentések alapján a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők arra következtetnek, hogy januárban életbe lépnek az egykulcsos, 16 százalékos családi adózás szabályai, ám az idén bevezetett úgynevezett szuperbruttósítás átmenetileg még megmarad.

Szakemberek valószínűnek tartják, hogy január elsejétől egyetlen, 16 százalékos kulcs szerint fizetnek adót a munkavállalók, a családokat pedig adókedvezménnyel támogatja az állam. Ám míg a kulcsok változnak, az adóalap feltehetőleg nem módosul, azaz továbbra is érvényben marad az úgynevezett szuperbruttósítás.

Mindez azért érdekes, mert a szuperbruttót korábban az Orbán-kormány el akarta törölni, mivel az jelentősen növelte az adóterhet. Korábban a szakemberek úgy vélték, eltörlésével minden adózó jól jár. Az előző kormány az idei évtől vezette be a szuperbruttósítást, ami csak azért nem hozott jelentős adóemelkedést, mert ezzel párhuzamosan megemelték a sávhatárt, amivel az adózók nagy többsége az alsó (17 százalékos) kulcsba csúszott.

Mindez azonban jelenleg csak találgatás, amelynek csak az a törvényjavaslat vet majd véget, amit valamikor október közepe táján nyújt be a parlamenthez a kormány. Matolcsy György az egykulcsos szja-t az egymillió munkahely felé tett legfontosabb lépésnek látja.

A Népszabadság szerint forradalmi változást nem is jelentene a 16 százalék: a hatályos, még Bajnaiék által elfogadott törvény alapján jövőre évi 15 millió forintig az alsó, 17 százalékos kulccsal kellene adózni, vagyis új jogszabályok nélkül is megvalósulna lényegében egykulcsos adózás.

Ajánlott link:

Adócsökkentés mellett maradhat a kétkulcsos adórendszer (hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik