Gazdaság

Adókulcs – ki nevet a végén?

Továbbra sem egyértelmű, milyen adókulcsok lépnek életbe jövő januártól.

A kormányzati nyilatkozatok sem egyértelműek, az újságok pedig egyelőre csak találgatják, mi várható: ki jár jól, ki rosszabbul. Szakértők szerint nem tisztul a kép, amíg nem tudni, hogy mi lesz a szuperbruttó és az adójóváírás rendszerével.

A Népszava szerint a 16 százalékos mellett lesz egy 25 százalékos adókulcs is és csökkentik az adójóváírás mértékét, megmaradnak a kisadók és nem nő a családi pótlék összege. A Magyar Nemzet viszont úgy tudja: megmarad a szuperbruttósítás rendszere és ehhez jön az egységes 16 százalékos szja-kulcs. A Népszabadság szerint is egykulcsos lesz jövőre az szja, viszont csak három év alatt vezetik ki az adójóváírást, és lesznek olyanok, akiknek még ezt követően is járhat ez a kedvezmény.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője az MR1-Kossuth Rádióban azt mondta, a költségvetés hiánya nem nőhet, így a szuperbruttósítás rendszerét egyelőre valószínűleg megtartja a kormány. Az adójóváírást sem vezetheti ki a kabinet, mivel annak megszüntetésével rosszul járnának az alacsonyabb jövedelműek, a minimálbér emelésének – mint kompenzációnak – pedig vannak határai – mondja Vámosi-Nagy Szabolcs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik