Gazdaság

Elemzők: végső soron lesz új hitelmegállapodás az IMF-fel

Az EU nyomásának hatására immár a "normalizálódás jelei" látszanak a magyar kormány gazdaságpolitikájában - vélekednek londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Cityben emellett továbbra is szinte konszenzusos vélemény, hogy az októberi helyhatósági választások után Magyarország ismét tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A JP Morgan, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja előrejelzésében megerősítette azt az “alapeseti” várakozását, hogy a jövő hónapban esedékes önkormányzati választások után a magyar kormány újrakezdi a tárgyalásokat az IMF-fel, és “végső soron lesz új hitelmegállapodás”.

Ennek oka nem az, hogy Magyarországnak azonnal szüksége lenne a valutaalap pénzére, hanem az, hogy egy új IMF-program biztosítaná “az égetően szükséges hitelességet” a kormány gazdaságpolitikájához – vélekednek a JP Morgan londoni feltörekvő piaci elemzői.

A cég szerint egyébként máris a “normalizálódás jelei” mutatkoznak a magyar gazdaságpolitikában, miután “az EU nyomására” a Fidesz elállt a jövő évi államháztartási hiánycél növelésének tervétől, és elkötelezte magát a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti deficit mellett.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és kutatási részlege szerint a magyar adósságpálya fenntarthatóságára kidolgozott és lefuttatott szimulációs modell azt mutatja, hogy kizárólag a feszes költségvetési politika folytatása garantálja a GDP-hez mért adósságráta stabilizálódását vagy csökkenését.

Az elemzők csütörtöki térségi áttekintésükben ismét felvetik, hogy Magyarország szükség esetén “könnyedén hozzáférhetne” az IMF új “elővigyázatossági hitelkeretéhez”. Ezt a köztes lehetőséget olyan országok számára dolgozták ki, amelyek a rugalmas hitelkeret igénybevételének feltételeit még nem teljesítik, ugyanakkor a jóval szigorúbb feltételrendszerű egyéb IMF-támogatási formák nélkül is elboldogulnak.

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői e héten kiadott friss tanulmányukban megerősítették azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy az IMF védőhálója nélkül kétségesnek tartják a magyar gazdaság teljes körű finanszírozhatóságát a piacról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik