Gazdaság

Questor: kérdéses a kormány terveinek megvalósulása

Továbbra sem múlt el a veszélye annak, hogy a világgazdaság egy újabb recesszióba süllyed, azaz "W" alakú lesz a jelenlegi válság lefolyása - véli a Questor Zrt. szakértője.

A másik alternatíva szerint nagyon lassú gazdasági növekedés fog megindulni. E két lehetőség között jelenleg “pengeélen táncolunk” – mondta Háda Bálint, a pénzügyi tanácsadó cég vezető elemzője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint a magas munkanélküliség az, ami leginkább aláássa a növekedéssel kapcsolatos várakozásokat, ez ugyanis jelentős mértékben befolyásolja a kereslet élénkülését. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a növekedés korábbi ösztönzői, a kormányzati támogatások kifulladóban vannak, sőt egyre inkább előtérbe kerülnek a fiskális megszorítások.

A magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban az elemző kifejtette: az szintén törékeny, mivel továbbra is a német konjunktúrára támaszkodik. A belső fogyasztás beindulását gátolja, hogy a munkaerőpiacon nem látszik változás, a munkanélküliség a következő időszakban is várhatóan a jelenlegi magas szinten fog stagnálni.

Háda Bálint úgy vélte, a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a kormány nehéz helyzetben van, mivel a háromszázalékos hiányt úgy kell elérni, hogy egyszerre kell növekedést produkálni és szigorú fiskális politikát folytatni. Az Európai Unióval pedig a korábbi elképzelésekkel ellentétben nincs mód elfogadtatni egy magasabb költségvetési hiánycélt, hiszen a nagy európai gazdaságok is megszorítanak.

Megjegyezte, hogy bár a kormányzati kommunikáció szerint az ország a piacról finanszírozni tudja magát, ugyanakkor a magyar állampapírok iránt az érdeklődés jelenleg nem túl markáns. Az elemző szerint jogosan tárgyal a kormány keményen a Nemzetközi Valutaalappal, de hasznos lenne egy készenléti hitelmegállapodás, ha nem is kell magához a kölcsönhöz hozzányúlni. Hozzátette, hogy az IMF nemcsak arra jött létre, hogy hitelezzen, hanem hogy garantálja az adósságok visszafizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik