Gazdaság

Adóforradalom lesz Matolcsy szerint

2013-14-re lehet reális a gazdaság szárnyalása a miniszter szerint.

A nemzetgazdasági miniszter szerint 2013-14-re reális cél a 7 százalékos magyar gazdasági növekedés. Matolcsy György az MR1-Kossuth Rádióban utalt rá, hogy ehhez változtatni kell a jegybank politikáján.

Szerinte akkor lesz a gazdasági növekedés 2,5-3 százalékos, ha az MNB – a gazdasági nagyhatalmak jegybankjaihoz hasonlóan alapkamat-csökkentés helyett – kötvényvásárlási programmal élénkíti a gazdaságot.

A miniszter megerősítette a kormány elkötelezettségét a jövő évi három százalék alatti hiánycél mellett, mely teljesítéséhez szükség van a bankadóra, amelyről azt mondta, 2012-es sorsa és mértéke attól függ, addigra meglesz-e az egységes európai bankadó.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban a miniszter megismételte, hogy Magyarország nem kíván új IMF-hitelt felvenni. Szerinte Magyarország részvényese az IMF-nek, amely néha mégis úgy viselkedik, mintha ez fordítva lenne.

Matolcsy szerint Magyarországon adóforradalom lesz. Az már elindult és azzal folytatódik, hogy januártól bevezetik a 16 százalékos, egykulcsos családi jellegű személyi jövedelemadózást. A tárcavezető közölte azt is, hogy megmarad a szociális gázártámogatási rendszer, a nagy energiaszolgáltatókkal pedig megállapodást fognak kötni az áremelések befagyasztásáról vagy mérsékléséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik