Gazdaság

Mirow: új szabályozásra van szükség a devizahitelek terén

Új szabályozásra van szükség a devizahitelek terén Közép- és Kelet-Európában - hangsúlyozta Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

A szabályozásnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a devizahitelek kockázatainak korlátot lehessen szabni – mondta.

Egy összehangolt, országokra lebontott megközelítés tűnik a legjobb eszköznek a nemzeti pénzpiacok fejlesztésére és a devizahitelezés terén – fogalmazott. Az EBRD hamarosan elkészít egy jelentést ebben a témában az úgynevezett Bécsi Kezdeményezés – az EBRD, a Nemzetközi Valutaalap és az osztrák pénzügyminisztérium közös kezdeményezésére létrejött informális európai pénzügyi fórum – felkérésére.

Hozzátette, hogy a kormányoknak kulcsszerepük van a devizahitelek arányának csökkentésében. Ez a nemzeti pénzügyi piacok fejlesztése révén, “a szuverén adósság megfelelő kezelésével” érhető el.

Mirow a bankadókkal kapcsolatban – országnevek említése nélkül – kijelentette: “hatékonyabb és ezért kívánatosabb lenne” az összehangolt cselekvés. Vannak olyan körülmények, amelyek között a banki különadók bevezetése jogos. De ha nem összehangoltan vezetik be ezeket vagy legalább néhány alapelvben nincs megegyezés, akkor “a kívánt hatás elmaradhat, helyette új “torzulások” következhetnek be” – fogalmazott.

A pénzügyi és gazdasági válság egyik tanulsága Mirow szerint, hogy “ténylegesen javítani kell” a nemzetközi pénzügyi és szabályozási együttműködést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik