Gazdaság

A Fidesz nyolc pontjából csak kettő segít a devizahiteleseken

A Fidesz által bejelentett nyolc pont közül kettő nyújt valós segítséget a már bajban levő devizahiteleseknek, derül ki a Policy Agenda legfrissebb elemzéséből.

A bejelentett intézkedések közül csak a középárfolyam alkalmazásának kötelezővé tétele és a futamidő meghosszabbításának lehetősége ad valódi segítséget, azaz csökkenti a havi törlesztő részletet. Azt azonban látni kell, hogy a futamidő meghosszabbítása növeli az adós kamatterheit, azaz a végén többet kell visszafizetnie.

Az elemzés szerint egy átlagos adós számára ezek az intézkedések azt jelentik, hogy a jelenlegi svájcifrank-árfolyam mellett havi törlesztő részlete körülbelül hétezer forinttal csökkenhet. Az elemzés rámutat: a mostani lépések azok számára, akik már tavasszal is 90 napon túli tartozással rendelkeztek nem jelent megoldást a most bejelentett intézkedéscsomag. A PSZÁF által közzétett adatok szerint jelenleg 100 ezer ilyen adós van.

Tartós megoldást csak olyan konstrukció jelenthet, amely megvédi azokat, akik hitelük bedőlése miatt elvesztik lakásukat. Az elmúlt években bevezetett konstrukciók nem bizonyultak sikeresnek.

Az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti eszközkezelő társaság létrehozása akár a megoldást is jelenthetné, de az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások megakadása miatt láthatólag ennek megvalósítása is elhúzódik – írja a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik