Gazdaság

A politika pengeélén táncol a forintpiac

Az elemzők szerint csak a hiteles gazdaságpolitika jelenthet megoldást.

A Concorde Értékpapír Zrt. elnöke szerint imádkozni kell, hogy az euró ne nagyon értékelődjön fel a forinthoz képest. Jaksity György a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, nem pártolja a devizahitelesek megmentését, a rendszerszintű problémát, amelynek része a svájci frank feltartóztathatatlan erősödése, szerinte is kezelni kell.

Elsősorban hiteles, együttműködésen alapuló gazdaságpolitikára van szükség – mondta a szakember. „…A válság fő problémája ugyanis a túlzott eladósodás volt, aminek a megoldása a hitel-visszafizetés. Ez viszont növekedési áldozattal jár. Ebből következik a válasz, hogy messze nem oldottuk még meg a problémát” – mondja Jaksity György.

„…Nem lehet adminisztratív eszközökkel hatékonyan befolyásolni piaci folyamatokat, mert vagy korlátozzuk a növekedést, a modernizációt és a fejlődést, vagy túl nagy szabadságfokot hagyunk. Akkor viszont előjönnek azok a problémák, amelyek a válsággal is a felszínre kerültek. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt.”

Egy újabb, elkerülhetetlennek tűnő kamatemelési ciklusról Jaksity György úgy vélekedett: Nem lehet mit tenni, mert az euró-svájci frank keresztárfolyammal Simor András jegybankelnöknek, sajnos, vajmi kevés kapcsolata van. Azon imádkozhatunk, hogy az euró ne nagyon értékelődjön fel a forinthoz képest.

“Elvben a kamat emelgetése jól bevált válságkezelési technika, csak hát, amikor ott tartunk, az ország már elég nehéz helyzetben szokott lenni. Vannak dolgok, amelyekre van ráhatásunk, ott még van mit tenni, és vannak dolgok, amelyeket csak elszenvedünk.” – tette hozzá.

Elvileg megvalósítható egyben a gazdasági függetlenség (a leválás az IMF köldökzsinórról) és a hiánycél tartása, de ehhez világos, kiadáscsökkentő lépések kellenek a kormánytól – ezt már a köztévében mondta a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart – idézte Senecát Sarkadi Szabó Kornél, aki ezzel kommentálta Matolcsy György tegnapi bejelentését, amely szerint Magyarország tartja a hiánycélt és nem vesz fel újabb IMF-hitelt.

A szakember azt mondta, most a kormány egy világos célt tűzött ki. Eddig az volt a baj, hogy a piac nem érzékelte a kitűzött célok és a kommunikáció közötti összhangot, amit erősített az, hogy a világpiacon jelen van a félelem egy újabb recessziótól.

Túl sokan pesszimisták Amerikában, ilyenkor szokott fordulni a piaci hangulat, ami akár hozhat egy tartósabb fellélegzést és a forintnak is segíthet. Igazából azonban pengeélen táncol a forintpiac, így akár további gyengülés is elképzelhető rövid távon.

A svájci frank piacán olyan vételi pánik van, ahonnan visszafordulás lesz. Az árfolyam visszatér majd 200 forint alá – véli az elemző, aki szerint az óriási veszély ott van, ha a piaci szereplők az árfolyam láttán elkezdenek pánikolni, és tömegesen megválnak a magyar állampapíroktól.

Ha megvan a társadalmi támogatottsága annak, hogy az állam átvállalja a devizahitelesek terheinek egy részét, elvileg elképzelhető egy ilyen lépés, de ezt meg kell gondolni, hiszen lehet, hogy a piac erre negatívan reagál, mert ez az államadósságot növeli – figyelmeztetett.

Ajánlott linkek:

Ha elindul a svájci hólabda (Figyelő)
Sarkadi: világos célt tűzött ki a kormány (Híradó)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.