Gazdaság

Napokon belül újabb árfolyamcsúcsot dönthet a svájci frank

A forint csütörtök délelőttre még nem került ki a "veszélyzónából", árfolyama nagyjából az előző délutáni szinten ingadozik.

Az eurót délelőtt fél tízkor 287,53 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Szerdán délután négy órakor 287,40 forint, este nyolc órakor 286,78 forint volt a jegyzés. A dollárt 226,90 forinton jegyezték csütörtök délelőtt 1,2680 dolláros euróárfolyam mellett. Szerdán délután a dollárt 225,76 forinton, az eurót 1,2742 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 223,60 forint az előző délutáni 222,88 és az esti 222,67 után. Szerdán a svájci frank árfolyamrekordot állított be nap közben az euróval, és ezzel párhuzamosan a forinttal szemben is. Az euró valaha elért leggyengébb árfolyama 1,2767 svájcifrank-, a forinté pedig 226,41 forintos svájcifrank-jegyzésen állt be.

Száz japán jent 271,11 forinton jegyeztek a szerda délutáni 268,91 forint után. A forint 273,10 forintos (100) japánjen-jegyzésen érte el leggyengébb árfolyamát.

A hét eleje óta ismét a kockázatkerülés adja meg az alaphangot a nemzetközi értékpapír- és devizakereskedelemben, ami nem sok jót ígér a forint árfolyamának alakulása szempontjából.

A nemzetközi elemzések újabban már kétféle globális kockázati kategóriát különböztetnek meg egymástól. Az egyik a globális gazdasági fellendülés kilátásaihoz kapcsolható kockázati tényezők köre, a másik az euróövezet pénzügyi stabilitásának megítéléséhez, magához az euróhoz köthető kockázati tényezőké. Miközben az első körbe tartozó kockázati tényezőket már enyhülni vélik, a második kategóriát már kevésbé.

Igaz, az euróval szembeni fenntartásokat szerdán mérsékelte kissé a portugál kötvénykibocsátás jó piaci fogadtatása, valamint az ír Anglo Irish Bank feldarabolása. A veszteséges bank finanszírozásának költségei mérték a legnagyobb terhet az ír költségvetésre, és emiatt táplált erős kételyeket a nemzetközi pénzpiac Írország adósságfinanszírozási képességével szemben, ami viszont a görög mellett az “euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság” néven ismert kockázati tényezőben játszott lényegi szerepet.

A forintra különösen vészterhes a svájci frank erősödése az euróval szemben. Elemzők arra számítanak, hogy a svájci frank a szerdai történelmi csúcsa után csütörtökön vagy pénteken újabb árfolyamcsúcsot állít be. Az év végére már az 1,25 frankos euróárfolyamot sem tartják kizárhatónak. Csütörtök reggel a leggyengébb euróárfolyam 1,2822 svájci frank volt, a szerdai csúcs pedig 1,2767. A forint esetében már az elemzők látóterébe került a 230 forintos svájcifrank-árfolyam is.

A nemzetgazdasági miniszter kormányülésről tartott beszámolója alapvetően pozitív visszhangra talált nemzetközi elemzői körökben. Mivel azonban a piacok kockázatos befektetési eszközök estén rendszerint csak tényeket, illetve a hitelminősítők által kiadott kockázati besorolásokat nyugtáznak, a gazdasági program forinterősítő hatására még várni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik