Gazdaság

Nem az árfolyam miatt nem tudnak törleszteni az adósok

A frankhitelesek törlesztőrészlete 38–48 százalékkal növekedett ahhoz képest, mint amennyit a válság előtt kellett fizetniük, mégsem emiatt sok a nem fizető adós.

Június végén a hitelek csaknem harmadával volt valami probléma, a 90 napnál régebben nem fizetett hitelek aránya a március végi 7,2-ről 8,1 százalékra nőtt. A devizahitelek többségénél mégsem az árfolyam ingadozása, hanem egyéb okok játszanak szerepet abban, hogy az adós nem tudja törleszteni a kölcsönét.

A Népszabadság számításai szerint a nem rendben teljesítő devizahiteleknek mindössze harmada lehet az, melyet az árfolyam elszaladása miatt nem tud fizetni az ügyfél. A gondot tehát a jövedelmek csökkenése, a munkahely elvesztése okozza inkább.

Az Ersténél nem számítanak arra, hogy a svájci frank mostani erősödése drasztikusan tovább rontaná a késedelmes hitelek arányát, még akkor sem, ha a jelenlegi árfolyam tartósan fennmarad. A nagy ugrás ugyanis már megtörtént korábban: amikor a 2008-as 140–160-as sávból 200 forint fölé nőtt az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik