Gazdaság

Így mentik meg a bajba jutott adósokat?

Csak a legvégső esetben vállalná át az állam a hitelt.

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjai Egyesületének főtitkára szerint már szinte senki sem tudja fizetni a 220 forint feletti frankárfolyamon a hitelét. A legutóbbi adatok szerint 200-250 ezer embert érint közvetlenül a hitelek bedőlése, vagyis nagy részük elveszítené a tetőt a feje fölül, ha megindulnának a kilakoltatások – írja a Hírszerző.

Az eddig elhangzottak alapján a kormány kétféleképpen segítene: az egyik terv szerint a hitelintézeteknek a Magyar Nemzeti Bank középárfolyamán, vagy saját középárfolyamukon kellene elszámolniuk a havi törlesztőrészleteket, a másik elképzelés pedig arról szól, hogy az állam Nemzeti Eszközkezelő Társaságot hoz létre, ezen keresztül vásárolná meg a bedőlt hitelesek ingatlanjait, amelyet visszabérelhetnének az államtól.

Utóbbi elképzelés várhatóan januártól léphetne életbe, viszont az eszközkezelő társasághoz csak hosszú folyamat után kerülhetne az adósok lakása és hiteleik átváltása – írja a hírportál. Igaz, nemcsak a lakáshiteleseken segítenének, hanem azokon is, akiknek ingatlanját a szabad felhasználású hiteleik, vagy a közüzemi díjaik nemfizetése miatt árvereznék el.

A Hírszerző szerint a tervezet három lépcsőfokot tartalmaz: első körben a hitelek átütemezésével, a futamidő meghosszabbításával, a törlesztés átmeneti felfüggesztésével segítenének, a második lépcsőben pedig az állam hitelgaranciát vállalna.

Ha ezek sem segítenek, az eszközkezelő vállalná át a hitelt azzal a feltétellel, hogy az ingatlan is állami tulajdonba kerül, amit aztán visszabérelhetné az adós. Az elképzelés szerint az önkormányzatok válthatnák ki állami részfinanszírozással a hitelt.

AJÁNLOTT LINK:

Körvonalazódik a bedőlt adósok mentőöve

(Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik