Gazdaság

Fekete kedd a devizahiteleseknek

Délutánra korrigálta elszenvedett veszteségeit a forint, de napközben új svájcifrankárfolyam-rekord született; a kereskedők szerint a folyamatok nemzetközi hatásokat tükröznek.

Délután negyed ötkor az eurót 285,71 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 283,37 forinttal. Kedden a kereskedés a 285,50 forint körüli szintről indult és a forint egészen 287,75 forintos eurójegyzésig gyengült.

A dollárt 224,43 forinton jegyezték délután negyed ötkor 1,2742 dolláros euróárfolyam mellett. Hétfőn délután a jegyzés 223,47 forinton, illetve 1,2705 dolláron állt. Kedden a leggyengébb forintárfolyam 227,62 forintos dollárjegyzésen volt.

A svájci frank új árfolyamrekordot állított be kedden kora délelőtt az euróval szemben: az eurót 1,2900 svájci frankon is jegyezték, ami a valaha elért leggyengébb árfolyama. A forinttal szemben pedig 222,79-es jegyzésen állította be árfolyamrekordját a svájci frank. Az alpesi devizát délután negyed ötkor 220,69 forinton jegyezték, míg hétfőn délután négy órakor 218,02 forinton.

Száz japán jen jegyzése 265,38 forint volt a hétfői 263,64 forint után. A leggyengébb forintjegyzés 270,74 forintos jenárfolyamon volt.

Kedd kora reggel óta folyamatosan erősödnek a “menedék” befektetési eszközök, közöttük a svájci frank és a japán jen a nemzetközi piacokon erőt vett befektetői kockázatkerülés hatására, jelentős árfolyamveszteséget okozva a kockázatosabb befektetési eszközök körében, közöttük a forint esetében is.

A tartózkodó nemzetközi befektetői hangulatot tükrözve az európai tőzsdék egy-másfél százalékos eséssel nyitottak kedden, előzőleg pedig az ázsiai tőzsdék is meredek veszteséggel zártak, Tokió például három és fél százalékos mínusszal. Délutánra kedvező amerikai adatok megfordították a trendet, és a tőzsdeindexek – beleértve a mínuszban nyitó amerikai indexeket is – pozitív tartományba léptek át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik