Gazdaság

Ismét mínuszban a reálgazdaság teljesítménye

A gyorsulási irányadó (gyia) szezonálisan kiigazított értéke 0,03 százalékkal maradt el augusztusban az előző havi szinttől, ezzel a 2009 végén indult növekedés véget ért.

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma ezúttal a szokásosnál alaposabb felülvizsgálaton esett át, ami kissé átformálta az elmúlt hónapokról kapott képet is. Eszerint már júliusban is negatív volt az index, amely 2009 novembere óta folyamatosan emelkedett, bár a lendülete tavasz óta megtörni látszik.

Az elemzésben hangsúlyozzák: ez némileg más képet fest, mint a konjunktúrafelmérések, amelyek egyelőre az optimizmus javulását jelzik. A gyia alakulása inkább azt az elemzői várakozást támasztja alá, hogy a gazdaság növekedése leáll a második félévben. Az előrejelzések legalábbis azt mutatják, hogy az első negyedévi 0,6 százalékos bővüléshez már alig járul hozzá az április-decemberi időszak.

A gyenge augusztusi gazdasági teljesítmény annak ellenére következett be, hogy a gyia több részindikátora hatott a növekedés, mint amennyi a csökkenés irányába. Pozitívan hatott a reálkamat csökkenése, és tartós csökkenés után növekedésbe fordult a pénzmennyiség is, ám ennek sem volt elegendő a hatása, hogy az összetett mutató esését megfordítsa.

A német gazdasági várakozások viszont romlottak tavasz végén, ami most fejti ki negatív hatását a hazai gazdaságra nézve. A budapesti tőzsdeindex az előző havi esés után felfelé korrigált júliusban, ez a gyorsulási irányadót felfelé húzta.

A hosszú és rövid lejáratú állampapírok hozamkülönbsége növekedett, ez rossz jel a gazdasági teljesítmény szempontjából, csakúgy, mint a reálkeresetek havi szintű visszaesése. A munkakeresés átlagos időtartamának emelkedése szintén a negatív tényezők között volt. Mindezeket még az ipar kiugró teljesítményjavulása sem tudta ellensúlyozni augusztusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik