Gazdaság

Nincs katasztrófa a piacokon

Nem kell túlértékelni a rövid távú árfolyammozgásokat, a pénzügyi piacokon a változékonyság a normális. Mindemellett áll a kockázat, hogy ősszel tovább romolhat a globális hangulat, s immár ismert, hogy ennek nem csak oldalszélszerű hatása lehet.

Bár a forint délután 3 óra körül 2 forintot gyengült a reggeli szintjéhez képest 286-ra, és a BUX is nagyjából 1,5 százalékos mínuszban van, korai még zuhanást vizionálni, hiszen a piac folyamatosan változik, 2 százalék alatti napi árfolyamváltozásokra sok ügyet nem érdemes vetni.(Délután 4 óra után újra kis erősödés látható). Különösen így van ez a viszonylag alacsony forgalmú nyári hónapokban. Egyelőre nem tudni, mi lesz ősszel, amikor majd igazán beindul a kereskedés.

A jelenlegi piaci mozgások legaggasztóbb eleme a svájci frank árfolyama, amely 217 forinttal nem marad el sokkal a júliusi 219-es csúcstól – mondta az fn.hu-nak Kovács Mátyás, a Raiffeisen elemzője. Az elemző szerint úgy tűnik, a nyári hónapok alatt a pesszimisták tábora bővült, a nagy házak sorra rontották a növekedési előrejelzéseiket.

Ennek ellenére Kovács Mátyás nem tart a forint „elszállásától”, a jegybank szerinte mindent elkövet majd, hogy tartósan 290-es szint alatt tartsa, éppen az erős svájci frank miatt. Ebben persze az is benne van, hogy időlegesen elmehet a forint a 292-295-ös szintig is – tette hozzá.

Az elemző mindemellett nem látta egyértelműnek a jegybanki kommentár alapján sem („amennyiben az inflációs kockázatok fennmaradnak, vagy tartósan romlik az ország kockázati megítélése, szükségessé válhat az alapkamat emelése”), hogy a jegybank elszánta magát a globális hangulat romlása esetén a kamatemelésre. A Monetáris Tanács ugyanis a jegybankelnök tájékoztatója szerint megosztott volt, és volt javaslat tartásra, emelésre, csökkentésre egyaránt – tette hozzá.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője nem számít zuhanásra ősszel, legalábbis a fundamentumok (reálgazdasági alapok) alapján. A hangulat nem látható előre, elképzelhető, hogy lesz lefelé csúszás, de a valós gazdasági körülmények ezt nem indokolják – mondta.

A piac túlárazza a kockázatokat. Igaz, egyre gyengébb makroadatok jönnek, de nem ennyire – fűzte hozzá. Az elemző a forint gyengülését a piac túlreagálásaként értékelte, s óvott az eltúlzott következtetések levonásától is, hiszen láttunk már a forint nagyobb gyengülését is.

Adták az OTP-t

A BUX végül 319,52 pontos, 1,46 százalékos csökkenéssel, 21 597,95 ponton zárt kedden.

A Mol árfolyama 1,94 százalékkal 20.200 forintra csökkent, az OTP részvények ára 4,87 százalékkal 4 665 forintra esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik