Gazdaság

Az adósságlovagoké maradt az építőipar

Az építőipari ágazat továbbra is a cégeiket gyakran és nagy rutinnal cserélgető "adósságlovagok" kedvenc terepe - derül ki az Opten elemzéséből.

Júliusban – az előző hónaphoz és az első félévhez képest egyaránt – gyorsult az építőiparban újonnan indított felszámolási eljárások számának növekedése. A hónap során 393 cég került felszámolási eljárás alá, ami 35,5 százalékkal – 103 vállalkozással – több, mint egy évvel korábban.

Júniusban 363 cég dőlt be, az éves növekedés akkor 31,5 százalékos volt. Az első féléves folyamatokhoz hasonlítva még szembetűnőbb az ágazat helyzetének kilátástalansága. Január-júliusban ugyanis 15,7 százalékkal több vállalkozás dőlt be, mint egy évvel korábban, és már ez is gyorsulás volt az első negyedév végi 15 százalékos tempóhoz mérten.

Az építőipar helyzete júliusban csak kicsit rosszabb, mint ami a gazdaság egészében tapasztalható, hiszen nemzetgazdasági szinten is 29 százalékos volt a felszámolások éves növekedési üteme. A szokásosnál kisebb különbség azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének “hozzáromlását”.

Júliusban 115 új céget alapítottak az ágazatban, ami a tavaly júliusinál 20,8 százalékkal, az idén júniusinál pedig 23 százalékkal több. Az ágazat tehát továbbra is a cégeiket gyakran és nagy rutinnal cserélgető “adósságlovagok” kedvenc terepe. A nemzetgazdaság egészében ugyanis 3 százalékkal kevesebb új vállalkozást hoztak létre júliusban, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik