Gazdaság

Rekordot döntött a felszámolások száma a vendéglátásban

A szálláshelyszolgáltatók és vendéglátóipari cégek felszámolásának rekordját hozta az idei év első fele - közölte az Opten Informatikai Kft.

Az idén az első félévben csaknem 20 százalékkal 567 vállalkozásra nőtt az ágazatban a felszámolás alá vont cégek száma a tavaly ebben az időszakban mért 455 cégről. Idén júniusban kimagasló volt a felszámolás alá vont cégek száma: míg tavaly júniusban csupán 68 céget akartak felszámolni, az idén júniusban 110 cég jutott erre a sorsra.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója kiemeli: jól jellemzi az ágazat helyzetét és kilátásait, hogy az idegenforgalmi főszezont közvetlenül megelőzően dönt rekordot a bedőlt vállalkozások száma.

Az Opten adatai szerint nőtt a végelszámolással – a tulajdonos által – megszüntetett cégek száma is. A múlt év első hat hónapjában 351, idén 392 cég tulajdonosa “dobta be a törülközőt”, vagyis 10,5 százalékkal többen akarják befejezni működésüket.

A felszámolás alatti cégekhez képest csaknem háromszoros az idén újonnan alakult vállalkozások száma. A vendéglátási ágazat népszerűségét bizonyítja az idei első félévi 1697 új cég, amely 11 százalékkal haladja meg a tavalyi első hat hónapban alakult 1511 céget. A tavalyihoz hasonlóan az idei első félévben is az április volt a “leglelkesebb hónap” 330 új céggel.

A felszámolások harmada a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régióban zajlott, ahogy itt is alakult a legtöbb új cég, szám szerint 595 vállalkozás. Ez 10 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában, és több mint háromszor annyi, mint ahány vállalkozást “bedöntöttek” az első félévben a régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik