Gazdaság

Júliusban elérte a tízezret a felszámolások száma

Az idén több mint 10 ezer cég felszámolását indították el a cégbíróságok július 23-ig, míg tavaly csak szeptemberre érte el ezt a szintet a bedőlt cégek száma.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint tavaly ilyenkor arra számítottak, hogy ugyan magas szinten stabilizálódik a felszámolások száma, de csak lassan nő tovább. Ezt azonban ma már túlzottan optimista megközelítésként értékeli a cég.

Az igazgató szerint az építőiparon látszik a legjobban, hogy sok cégvezető az utolsó pillanatig reménykedik valamiben, és ennek az sem mond ellent, hogy emelkedik a felszámolások száma is.

Kifejtette, szomorú azt látni, hogy az építési főszezon kellős közepén megy tönkre a legtöbb építőipari vállalkozás. Ez arra utal, hogy a reménytelen likviditási helyzetbe került cégek nem tudnak már hitelt vagy előleget szerezni ahhoz, hogy az amúgy is alacsony megrendelésállományból nekik is jusson egy kicsi.

Csorbai Hajnalka szerint más ágazatokra is igaz lehet, hogy a megromlott likviditási helyzetből nehéz a visszatérés. A bajba került cégeket a megrendelők is kerülik, ezért a válság második szakaszára még inkább igaz lehet, hogy korábban jól működő cégek kerülnek nehéz helyzetbe. Az Opten szerint feltehetőleg ez a folyamat tartja növekedési pályán a bedőléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik