Gazdaság

Déli Áramlat: Bulgária és Szerbia szembemegy a Gazprommal

A Déli Áramlatnak a Gazprom által tervezettől eltérő nyomvonalában állapodott meg Bulgária és Szerbia, amely érinti a gázvezeték építésének többi résztvevőjét is.

Boris Tadic szerbiai elnök és Bojko Boriszov bolgár kormányfő a hétvégén Bulgáriában arról állapodott meg, hogy a Magyarországon is áthaladó gázvezeték Dimitrovgrad közelében lépi át a határt, noha a Gazprom ez ellen foglalt állást, mert ez jelentősen meghosszabbítja a vezetéket.

A Déli Áramlat szerbiai nyomvonalát ugyan még nem rögzítették véglegesen, de egy előzetes megállapodás értelmében a vezeték a határt Dimitrovgradtól mintegy 100 kilométerre északra lépi át, és a kerülő megdrágítja az építkezést.

Szerbia azért érdekelt abban, hogy Dimitrovgradnál lépje át a határt a vezeték, mert így áthalad az egész országon, míg a Gazprom tervei szerint a déli országrészt elkerüli. Ebből valóságos botrány is volt tavaly, amelyet a hatóságok csak azzal tudtak megfékezni, hogy hangsúlyozták: még nincs döntés.

Ehhez Moszkvának azonban jelentős engedményeket kellett tennie: a bulgáriai vezetékrendszert ugyan bekapcsolják a Déli Áramlatba, de maga a vezeték bolgár tulajdonban marad, s az orosz fél Szófia követelésére vállalta, hogy kiiktatja a közvetítőket a bulgáriai gázüzletből, és belement a gáz árának csökkentésébe.

A Gazprom a jelek szerint nem aggódik a szerb-bolgár megállapodás miatt. Az orosz monopólium sajtóosztályán rámutattak, hogy a végleges nyomvonalat a műszaki-gazdasági alapvetés nyomán határozzák majd meg, s a terveket a Gazprom dolgozza ki.

Ez szakértők szerint azt jelzi, hogy a Gazprom szerint bármiben is állapodnak meg a résztvevők, az utolsó szó a Gazpromé lesz. A Kommerszant azonban úgy vélte: nehéz lesz megtörni két partner egyeztetett álláspontját, vagyis a Déli Áramlat balkáni szakasza körül még lesznek harcok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik