Gazdaság

Macedónia csatlakozna a Déli Áramlathoz

Macedónia érdeklődik a Déli Áramlat gázvezetékprojektben való részvétel iránt - jelentette a Tanjug szerb hírügynökség.

A csütörtök késő esti híradás szerint erről is szó volt Gjorge Ivanov macedón elnök és Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari óriáscég vezérigazgatójának moszkvai tárgyalásán. A jelentés szerint a Gazprom kész megvizsgálni a lehetőséget, hogy a kis balkáni országot is bekapcsolják a tervezett csővezetékrendszer kiépítésébe.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Macedónia szívesen növelné az orosz földgázimport volumenét.

A Déli Áramlat gázvezetéken Ukrajnát elkerülve jutna el az orosz földgáz nyugatra. A csővezetéket a Fekete-tenger alatt építenék ki Bulgáriáig. Innen két irányban haladna tovább, az egyik ága Szerbián és Magyarországon át Horvátországot és Szlovéniát is érintve jutna el az ausztriai végpontig, a másik ága Görögországon és az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba futna.

A vezetékrendszer a jelenlegi tervek szerint 2015-re épülne ki, a legóvatosabb becslések szerint legkevesebb 10 milliárd euróból, de a költségek szakértők szerint akár ennek a kétszeresét is meghaladhatják. Összkapacitása a tervek szerint évente 63 milliárd köbméter lesz, a teljes éves magyarországi gázfogyasztás több mint négyszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik