Nagyvilág

Szófia és Moszkva megegyezett a Déli Áramlat menetrendjéről

Bulgária és Oroszország megegyezett a Déli Áramlat gázprojekt munkálatainak menetrendjéről: az orosz energiaügyi miniszter és bolgár kollégája Szófiában írt alá.

Ez egyebek között vegyes vállalat létesítését tartalmazza a Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszának megépítésére.

A tárgyalásokon ugyanakkor Bulgária alacsonyabb árat alkudott ki a jelenlegi orosz gázimportra, ennek konkrétumait azonban a hírügynökségi jelentések nem részletezték.

Szófia és Moszkva július elején már megegyezett a Déli Áramlat gázvezeték Bulgárián áthaladó szakaszának tulajdonlásáról. Bojko Boriszov bolgár kormányfő és Viktor Zubkov orosz kormányfőhelyettes szófiai tárgyalásain akkor hangsúlyozták: jelenleg nincs rendezetlen kérdés Bulgária és Oroszország között a Déli Áramlattal kapcsolatban.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitországok – mindenekelőtt Ukrajna – elkerülése. A vezeték a tervek szerint Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, majd két ágon Olaszországba és Ausztriába vezet, s kapacitását évente 63 milliárd köbméterre tervezik. A költségeket egyelőre csak becsülni tudják, de a Gazprom legutóbbi közlése szerint várhatóan 8,6 milliárd eurót tesznek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik