Gazdaság

Feldübörgött a magyar ipar

Meglepően jól muzsikált a magyar ipar májusban: a várt 9-10 helyett 13,7 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az Európából indult konjunktúra azonban nem lesz tartós, a megszorítások miatt ennél jóval alacsonyabb növekedési adatokra számíthatunk a második félévben.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés májusban 13,7 százalékkal bővült éves szinten, kiigazított és kiigazítatlan adatok alapján egyaránt – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A statisztikusok adatai szerint havi összevetésben 5,4, az év első öt hónapjában éves összevetésben pedig 7,3 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.

A 13,7 százalékos növekedés meglepően nagy: makroelemzők korábban 9-10 százalékos bővülést valószínűsítetek. A forintot a jó hír nem erősítette, sőt devizánk – a térségi trendeket követve – gyengült: kora délelőtt még 284,80 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon, késő délelőtt már 285,05/45 volt az árfolyam.

Beindult a kivitel, vélhetően a német és a nyugat-európai piacok kereslete élénkítette a magyar ipart, és valószínűleg Ázsiába is többet exportálunk – nézett az adatok mögé kérdésünkre Németh Dávid. Az ING makroelemzője azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a korábbi hónapok csökkenése után már itthon is nőtt az iparcikkek iránti kereslet. A KSH július 14-én közöl részletes adatokat, így akkor derül ki pontosan, minek köszönhető a váratlan növekedés.

A következő hónapokban az európai konjunktúra határozza majd meg a magyar ipar kibocsátását. Arra számítok, hogy a kontinensünkön bejelentett megszorító csomagok, és a gazdaságösztönző lépések kifutása csökkenti a várható növekedést, így a Magyarországon gyártott iparcikkek iránti keresletet is – hűtötte le a kedélyeket Németh Dávid. Az ING júniusban már „csak” 10, a harmadik negyedévben 6-7, és az év egészében is 6-7 százalékos iparitermelés-növekedésre számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik