Gazdaság

Stagnált az euróövezet gazdasága a IV. negyedévben

Az Eurostat szerdán közzétett második becslésében a korábbi, negyedéves 0,1 százalékos GDP bővülést 0,0 százalékra csökkentette, és rontott az éves összehasonlítású adaton is.

A harmadik negyedévben még 0,4 százalékos volt a negyedéves bázisú növekedési ütem, éves összevetésben a GDP 4,0 százalékkal csökkent.

Elemzők a negyedik negyedéves stagnálást főként annak tulajdonítják, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságában, a németben is megállt a növekedés, és Olaszországban a GDP megint csökkent, 0,3 százalékkal.

Az euróövezeti belső kereslet 0,2 százalékos csökkenése továbbra sem bíztató a gazdasági növekedés szempontjából. Ezen belül a belső fogyasztás stagnált, a beruházások pedig 1,3 százalékkal estek vissza az előző negyedévhez viszonyítva. Ugyanakkor az euróövezeti kilábalás motorjaként számon tartott export 1,9 százalékkal bővült a harmadik negyedévhez képest.

A napokban közzétett, márciusi beszerzési menedzser mutatók (PMI-k), illetve a most ismertetett GDP-adatok alapján elemzők arra mutatnak rá, hogy az euróövezeti negyedik negyedéves, csalódást keltő növekedési mutatókat az idei első negyedévben mindenképpen jobbak követik. A többéves csúcsokat döntő ágazati PMI-k azt jelzik, hogy az idei első negyedév gazdasági teljesítménye lényegesen kedvezőbb lehet a tavaly negyedik negyedévinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik